Holocaust Herdenking Haarlem
Op 27 januari 1945 bevrijdde het Russische Rode Leger het vernietigings- en concentratiekamp Auschwitz, enkele tientallen kilometers van Krakau in Polen. De Nazi’s vermoordden in dit kamp tijdens de Tweede Wereldoorlog meer dan een miljoen Joden, Roma en Sinti. Vanuit Nederland werden tijdens de oorlog bijna 60.000 Nederlandse Joden en 245 Roma en Sinti naar Auschwitz gedeporteerd. De meesten werden direct na aankomst in de gaskamers vermoord.
Op 1 november 2005 riep Kofi Annan, toenmalig secretaris-generaal van de Verenigde Naties, deze bevrijdingsdatum uit tot een internationale herdenkingsdag: The Holocaust Memorial Day. Sindsdien worden wereldwijd de slachtoffers herdacht van de Holocaust en andere genociden, zoals die in Cambodja, Rwanda, Srebrenica en Darfur. Auschwitz is uitgegroeid tot een universeel symbool van de massavernietiging van onschuldige burgers en leert ons over discriminatie, uitsluiting, vervolging en massamoord.
Ook in Nederland vinden rond 27 januari diverse activiteiten plaats, waarvan de Nationale Holocaust Herdenking in Amsterdam de bekendste is. Deze herdenking bij het Spiegelmonument ‘Nooit Meer Auschwitz’ in het Wertheimpark in Amsterdam, georganiseerd door het Nederlands Auschwitz Comité, wordt jaarlijks op de laatste zondag in januari gehouden.
Ook in Haarlem staan we dit jaar stil bij deze belangrijke dag. Op zondag 26 januari houden wij ’s avonds een Holocaust Herdenking Haarlem. We verzamelen ons bij het Stadhuis aan de Grote Markt te Haarlem en maken vervolgens een Stille Tocht naar het Joods Monument aan het Philip Frankplein. Daar zal de herdenking plaatsvinden, waarmee we de herinnering levend houden en ons solidair tonen met alle slachtoffers en nabestaanden van de Holocaust. Na de minuut stilte is er voor iedereen tijdens het defilé gelegenheid om een bloemetje of steentje bij het monument te leggen. In het kader van 80 jaar vrijheid heeft deze herdenking een bijzonder karakter.
Gezien deze bijzondere aangelegenheid en in het kader van 80 jaar vrijheid is een grote opkomst, als een signaal tegen het opkomende antisemitisme, van buitengewone betekenis. Dus is niet alleen uw deelname, maar ook die van uw kinderen, familie, vrienden en kennissen, meer dan ooit van grote waarde.
Programma
19.30 | Aanvang bij het Stadhuis aan de Grote Markt |
Opening door Patrick van der Vegt Bijdrage door Burgemeester Jos Wienen |
|
Stille Tocht naar Joods monument aan het Opperrabbijn Philip Frankplein | |
Gebeden rabbijn Shmuel Spiero | |
20.00 | 1 minuut stilte |